Hurá! Už odovzdávame vynálezy do výroby

Program MyMachine Slovakia vstúpil do poslednej fázy – výroby vynálezov. Vymysleli ich deti základných škôl, výrobný postup navrhli študenti univerzít a funkčné prototypy zostroja šikovní stredoškoláci. Tento rok sa môžeme tešiť na automatický skladač oblečenia, stúpací farebný klavír, robotickú ruku na upratovanie či interaktívnu lavičku, ktorá učí deti prvé slová.

Vo februári 2022 absolvovali malí vynálezcovia niekoľko stretnutí na univerzitách. Tri sa uskutočnili na Strojníckej fakulte TUKE, jedno na Fakulte elektrotechniky a informačných technológií UNIZA a desať stretnutí sa pre pandemické opatrenia presunulo do online priestoru. Všetky spájala jedna vec – študenti univerzít predstavili deťom spôsoby, ako sa vyrobia ich vysnívané vynálezy. Pomohli si pri tom modelmi, maketami, návrhmi či demo verziami. A nebolo to jednoduché: „Práca s deťmi je ako hranie šachu. Musíte byť pozorní, trpezliví a očakávať rôzne situácie, aby ste ich mohli správne naviesť k výsledku, s ktorým budete spokojný nielen vy, ale hlavne deti. Niekedy vás ich reakcie prekvapia a majú geniálne nápady. My sme tu na to, aby sa o tie nápady mohli podeliť s ostatnými. Takže prácu s deťmi môžem zhodnotiť len pozitívne,“ vysvetľuje študent Fakulty techniky Technickej univerzity vo Zvolene, ktorý musel pred deťmi obhájiť aj to, z akých materiálov a ako dlho sa bude vynález vyrábať a koľko to bude stáť peňazí.

Pozitívne to hodnotí aj Prof. Ing. Peter Brída, PhD., prodekan pre rozvoj a medzinárodnú spoluprácu Fakulty elektrotechniky a informačných technológií na Žilinskej univerzite: „V tomto ročníku sú do programu MyMachine zapojení študenti študijného programu Multimediálne inžinierstvo. Jedným z hlavných cieľov nášho vzdelávania je v študentoch rozvíjať kreativitu, kritické myslenie, tímovú prácu, ale podľa mňa najväčšou výzvou súčasnosti je budovanie zodpovednosti v študentoch. Program MyMachine rozvíja aj tento faktor, nakoľko naši študenti pracujú v tíme zloženom aj zo stredoškolských študentov, vďaka čomu je tlak na úspešne zvládnutie projektu ešte väčší. Najväčšiu zodpovednosť ale majú voči žiačikom zo základnej školy, veď kto by chcel sklamať najmenších, ktorí sa tešia na svoj vynález?“

Najmenší sa veruže tešili. Nielen nápady vysokoškolákov, ale aj samotné univerzity ich ohúrili: „Technická univerzita v Košiciach ma oslovila hlavne tým, že nimi vyrobené vodíkové auto je na výstave v Dubaji. Najviac ma zaujalo, ako vyrábajú vodík. Taktiež ma zaujala univerzitná knižnica, v ktorej sa nachádzali pomerne staré knihy. Študovať by som tam chcela preto, lebo tam študujú múdri žiaci,“ hovorí 9-ročná Lili zo základnej školy na Šrobárovej ulici v Prešove.

MyMachine učí deti a mladých ľudí pracovať v tímoch, komunikovať, prezentovať, vnímať a rešpektovať vzájomne svoje talenty, kriticky myslieť a tvorivo pristupovať k riešeniu problémov. Máme veľkú radosť, že aj v šiestom rozbehnutom ročníku, do ktorého sa zapojilo 14 základných, 14 stredných odborných škôl a 9 univerzít z celého Slovenska, sa nám to darí.

Zdieľajte tento článok
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

prihláste sa na odber newslettra

Karpatská nadácia
Letná 27
040 01 Košice

MyMachine Slovakia © 2020