V septembri sme si užili MyMachine Slovakia EXPO v Bratislave

Koordinátorka MyMachine Hana Neufeld Závodská a stredoškoláci pred zakrytým vynálezom

So zahájením nového akademického roka sa v priestoroch Strojníckej fakulty STU v Bratislave uskutočnila výstava vynálezov, ktoré vznikli vďaka spolupráci detí zo základných škôl s vysokoškolákmi a stredoškolákmi v našom programe MyMachine.

V uplynulom školskom roku na sérií tvorivých workshopov na základných školách deti vymýšľali a kreslili svoje vysnívané vynálezy. Také čo ešte neexistujú, ale boli by prospešné pre ne i pre ich rodičov či kamarátov. Vysokoškoláci následnou tvorivou prácou vytvorili realistické koncepty týchto detských ideí a stredoškoláci zhotovili funkčné prototypy z ich návrhov.

Spolu so Strojníckou fakultou STU v Bratislave sme 28. septembra 2021 na výstave MyMachine EXPO Bratislava predstavili tri originálne technické riešenia detských vysnívaných vynálezov.

“Jedlomat” z Dunajskej Lužnej

8 ročná Veronika zo Základnej školy na ulici Školská 22 v Dunajskej Lužnej si vysnívala automat na jedlo, ktorý by vám vydal hotové jedlá keď ste hladní a nemáte peniaze nazvyš.

Veronikinej idey sa chytili študenti Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave a navrhli 3D tlačiareň na čokoládu, ktorá vám vytlačí čokoládu v tvare, aký budete chcieť. S pretvorením tohto konceptu do reality pomohol študentom STU tím žiakov zo Strednej priemyselnej školy strojníckej a elektrotechnickej v Komárne. Odborné poradenstvo v oblasti spracovania čokolády, a tiež sponzorský dar vo forme čokolády poskytol študentom Ing. Martin Puci, konateľ firmy Lekos na výrobu cukroviniek.

Znie to ako fráza, že ekonomiku krajiny budujú jednotlivé firmy a inštitúcie, ktoré sú navzájom úzko prepojené a vzájomne sa ťahajú vpred, ale nás život presvedčil, že je to pravda. Takto podobne to funguje aj v školských kolektívoch. Lídri ťahajú celú triedu. Preto sme radi, že sme mohli podporiť šikovných mladých študentov, ktorí nás veľmi milo prekvapili úrovňou svojich vedomostí, ale najmä zdravou ctižiadostivosťou a cieľavedomosťou. Určite sú to perfektné vlastnosti, tvoriace výbornú výbavu pre reálny život a veríme, že o týchto mladých ľuďoch budeme ešte v budúcnosti počuť,” uviedol Ing. Martin Puci.

Helma na čistenie zubov z Bratislavy

9 ročná Elsa z medzinárodnej základnej školy Brilliant Stars v Bratislave si vysnívala helmu na čistenie zubov. Bála sa návštevy zubára a tak chcela elektrickú helmu s kefkou, ktorá by jej zuby vyčistila tak, že pri návšteve zubára by stačilo sa už len usmiať. Na tomto projekte spolu so študentmi STU spolupracovali žiaci Strednej priemyselnej školy Karola Adlera v Bratislave.

Už si ani nepamätám ako som sa ku projektu MyMachine vlastne dostal, no myšlienka vytvoriť nejaký fyzický predmet mi prišla super. Rád prichádzam s riešeniami na problémy a počas tohto projektu som riešil nejeden technický problém,” hodnotí svoju skúsenosť s programom Peter Tibenský, študent Strojníckej fakulty. “Naučil som sa myslieť kreatívnejšie, technický problém rozdeliť na menšie úseky a tie riešiť postupne. Sklamanie zo zmien na strašne vymakaných súčiastkach z catie, ktoré sme robili dlhé hodiny, vymenilo častokrát nadšenie z ešte lepšieho nového dizajnu, ktorý funguje ešte o 20% lepšie.”

Cestovná raketa z Trnavy

9 ročná Viki zo Súkromnej základnej školy Besst v Trnave prišla s nápadom kozmickej lode, ktorá by necestovala do vesmíru no pomohla by nám všetkým pri cestovaní mestom.

Študenti STU prišli s návrhom rakety, s ktorou môžeme na chvíľočku navštíviť rôzne miesta na planéte. Tento koncept do reality pretvoril a celý model rakety zhotovil tím Strednej priemyselnej školy technickej v Trnave pod vedením Ing. Jozefa Augustína.

„Zapojením sa do programu akým je MyMachine si škola ľahko zrealizuje spätnú väzbu úspešnosti svojho vzdelávacieho procesu. Rýchlo si napríklad zistí, či žiaci školy vedia na vhodnej technickej úrovni komunikovať s vysokoškolákmi, či vedia využiť svoje získané vedomosti v praxi alebo vytvoriť časový harmonogram prác. Pri návrhoch sa prejaví aj ich kreativita, pričom si sami uvedomujú aj vlastnú zodpovednosť voči autorom projektu, ale aj voči kolegom v tíme,“ vyjadril Ing. Jozef Augustín svoj pohľad na dôvody prečo sa do programu zapojiť.

Spolupráca so Strojníckou fakultou STU

Strojnícka fakulta Slovenskej technickej univerzity v Bratislave sa do MyMachine zapojila v uplynulom školskom roku po prvýkrát a po úspešnom pilotnom ročníku sa rozhodla zotrvať v programe naďalej, a stať sa tak trvalým partnerom programu na západnom Slovensku. Po pozitívnej skúsenosti Strojníckej fakulty sa program rozširuje aj o Fakultu architektúry a dizajnu STU. „Myšlienka programu MyMachine nás okamžite zaujala. Dlhodobo pozorujeme nižší záujem študentov o technické smery vzdelávania.  Sme vďační za každú príležitosť, keď môžeme ukázať, že študovať techniku je najmä zaujímavé a kreatívne,“ uviedla Ing. Zuzana Matúšová z útvaru dekanátu ako dôvod prečo považuje spoluprácu s neformálnymi programami vzdelávania za dôležitú.  „Vďaka tomuto programu môžeme aj malým deťom ukázať, že ich myšlienky, nápady sú dôležité a môžu dostať reálnu podobu. Štúdiom technických smerov sa môžu práve oni stať tými, ktorí budú vyvíjať nové stroje, zariadenia, ktoré môžu zmeniť svet. Veríme, že podporou projektov ako je MyMachine môžeme v deťoch „zakoreniť“ záujem o techniku. Svoju budúcnosť si neskôr budú vedieť predstaviť aj v tomto odvetví,“ dodáva.

Výstava MyMachine Slovakia EXPO Bratislava bola jedným z podujatí piateho ročníka programu, na ktorom sa v uplynulom školskom roku podieľalo 12 základných škôl, 12 stredných odborných škôl a štyri univerzity. V nadchádzajúcom ročníku sa v MyMachine bude spracúvať ďalších 14 detských vynálezov takmer po celom Slovensku. Program MyMachine – rozvoj kompetencií pre 21. storočie sa v rokoch 2020-2022 realizuje vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu a Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Ľudské zdroje.

Zdieľajte tento článok
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Email

prihláste sa na odber newslettra

Karpatská nadácia
Letná 27
040 01 Košice

MyMachine Slovakia © 2020